Härom dagen satt Martin Jönsson och jag i en soffa på Branschdagarna och var tråkigt överens om det mesta. Bland annat lyfte Martin fram uppgiften att ”- Nu är nätet huvudkanalen för nyhetskonsumtion. Även för 65 plus.” Och så är det ju.

Sedan kombinerar vi med en av mina reflektioner: Nere i entrén möttes vi pappershögar med den pigga uppmaningen att ”Ta en tidning”. Men var fanns inloggningsuppgifterna till det trådlösa nätverket i lokalen? När jag via sms frågade några (i övrigt utmärkt kompetenta) vänner på TU så förstod de inte ens frågan. Det hade man inte tänkt på.

Här samlas alltså 400 tidningsledare och sitter mer eller mindre inlåsta i en lokal (där inte 3G funkar) i två hela dagar och ingen funderar på internetaccess. På andra konferenser jag varit på blir det uppror när det inte finns elutag så det räcker till alla – att det inte skulle finnas fri och obegränsad uppkoppling till nätet finns inte ens på kartan.

Jag tror jag räknade till två, max tre uppfällda laptops i hela lokalen. Det kan bara hända på en tidningskonferens. Inte på en sammankomst för mediefolk i ett bredare perspektiv.

Och det är nog, faktiskt, ett gigantiskt problem.

(en twist på samma tema – hur kan man uppmana den här publiken att stänga av mobilerna? Och hur kan det komma sig att så många gör det? Ljudlöst är en knapptryckning bort och det självklara läget. För alla utom tidningsfolket…)

Andra bloggar om: , , ,