Problemen i branschen är större än vi tror

Härom dagen satt Martin Jönsson och jag i en soffa på Branschdagarna och var tråkigt överens om det mesta. Bland annat lyfte Martin fram uppgiften att ”- Nu är nätet huvudkanalen för nyhetskonsumtion. Även för 65 plus.” Och så är det ju.

Sedan kombinerar vi med en av mina reflektioner: Nere i entrén möttes vi pappershögar med den pigga uppmaningen att ”Ta en tidning”. Men var fanns inloggningsuppgifterna till det trådlösa nätverket i lokalen? När jag via sms frågade några (i övrigt utmärkt kompetenta) vänner på TU så förstod de inte ens frågan. Det hade man inte tänkt på.

Här samlas alltså 400 tidningsledare och sitter mer eller mindre inlåsta i en lokal (där inte 3G funkar) i två hela dagar och ingen funderar på internetaccess. På andra konferenser jag varit på blir det uppror när det inte finns elutag så det räcker till alla – att det inte skulle finnas fri och obegränsad uppkoppling till nätet finns inte ens på kartan.

Jag tror jag räknade till två, max tre uppfällda laptops i hela lokalen. Det kan bara hända på en tidningskonferens. Inte på en sammankomst för mediefolk i ett bredare perspektiv.

Och det är nog, faktiskt, ett gigantiskt problem.

(en twist på samma tema – hur kan man uppmana den här publiken att stänga av mobilerna? Och hur kan det komma sig att så många gör det? Ljudlöst är en knapptryckning bort och det självklara läget. För alla utom tidningsfolket…)

Andra bloggar om: , , ,

4 thoughts on “Problemen i branschen är större än vi tror”

 1. även ljudlöst kan vara otroligt irriterande om det börjar surra i någons väska (särskilt om mobilen ligger mot något som förstärker ljudet) och dom måste börja rota.

  vad är så fruktansvärt med att stänga av mobilen i nån timme? eller så stänger man av även vibreringsfunktionen i mobilen så den bara lyser upp.

  men visst, teknofober finns det alldeles för mycket av. folk borde ta sig i kragen lite och inte “arbeta som dom alltid gjort”.

  Reply
 2. även ljudlöst kan vara otroligt irriterande om det börjar surra i någons väska (särskilt om mobilen ligger mot något som förstärker ljudet) och dom måste börja rota.vad är så fruktansvärt med att stänga av mobilen i nån timme? eller så stänger man av även vibreringsfunktionen i mobilen så den bara lyser upp.men visst, teknofober finns det alldeles för mycket av. folk borde ta sig i kragen lite och inte “arbeta som dom alltid gjort”.

  Reply
 3. Dessvärre har du rätt, Jocke.

  Bland stora delar av journalistkåren – ofta den äldre, som väl nu blivit tidningsledare – är medvetenheten om nätet, datorer och teknik skrämmande låg.

  Men så har ju också Journalistförbundet en ordförande som är direkt nätfientlig…

  Reply
 4. Dessvärre har du rätt, Jocke.Bland stora delar av journalistkåren – ofta den äldre, som väl nu blivit tidningsledare – är medvetenheten om nätet, datorer och teknik skrämmande låg. Men så har ju också Journalistförbundet en ordförande som är direkt nätfientlig…

  Reply

Leave a Reply