Proffsen flyttar in och amatörerna ut

Sen den 11:e nov går det att följa serien Quarterlife på MySpace. Mer och mer professionellt genererat material flyttar ut på Internet och onlinekanaler (Hulu, NBC, Bebo, funny or die) som streamar kommersiella program direkt på webben blir bara fler och fler. Igår (20:e nov 07) skrev Businessweek hur amatörproduktioner får ge plats åt ett internetbaserat Hollywood. Enligt Matt Sanchez en av grundarna till VideoEgg är anledningen denna:

” People would rather watch content that has production value than watch their neighbors in the garage.”

Jag har tidigare skrivit att jag inte tror att framtiden kommer att handla om det ena eller det andra, om proffs eller amatörer, utan om båda två, det finns ett starkt och inom nya medier (läs mer om det här). Mycket riktigt beskriver Businessweek i nästa andetag hur privatpersoner bara spenderar mer och mer tid på bloggar och i olika sociala forum. När det kommer till nyheter ökar användandet av portaler och bloggar som nyhetskällor och människor litar nästan lika mycket på de alternativa nyhetskällorna som på professionella nyhetsförmedlare.

bloggar.png

litar-pa-alternativa-kallor.png

Vi pratar om Hollywood mina vänner. Det har alltid varit så att kommersiella kanaler till sist lär sig tjäna pengar på nischade kulturer med tillräckligt stor genomslagskraft på gatan. Inom musiken är Hip Hop, Rapp och Grungevågen (för att nämna motsatser) perfekta exempel på det. I detta fallet handlar det om en kommersialisering av de demokratiserade produktionsverktygen. Men detta går i vågor. Det moderna blir postmodernt för att sen bli modernt igen osv. Det gör det ju inte sämre att eliten ofta har annosörerna på sin sida. Vad det gäller just annonser ökar tidningarnas annonsintäkter markant online.

Eftersom bloggandet och tilliten till alternativa nyhetskällor ständigt når nya höjder kanske vi ser en framtid inom nyhetsvärlden där annonsintäkter online används för att ekonomiskt styrka det personliga ordet hos bloggare och alternativa nyheter förmedlade på ett personligt vis. Kommersialism + sociala och personliga nyhetsformer det kallar jag ett stort och som kan medföra nya lösningar för hur nyheter kan förmedlas.

Leave a Reply