Veckan som gått, veckan som kommer och fokus på Basecamp

mindpark-basecamp-skunken”Skunken”, löst namngiven efter Skunk Works på Lockheed, är vår installation av Basecamp och där hanterar vi våra aktiva projekt. Jag har skrivit om vårt upplägg tidigare och fått frågor om hur det verkar funka nu när vi fyller på med mer och mer. I korthet – det verkar fungera alldeles utmärkt. Av vår bruttolista på runt 40 projekt har vi just nu aktiv verksamhet i sex av dem, och de hanteras till 100% i skunken.

Vi använder också Skunken för bredare informationshantering inom företagsgruppen i det projektet som kallas ”interninfo”. Redan i kommande vecka gör vi dessutom en offspinn i ett ännu friare projekt som bara har till uppgift att fånga upp fria diskussioner – innan de ens kommit in på bruttolistan. Den sortens kommunikation är ovärderlig för att hålla ihop så här många spretiga själar. Eller som Lars Svensson, VD på HD, lite skämtsamt uttryckte det i fredags när vi hade en sittning. ”Ett självmordsprojekt”. Nå, jag är full av förtröstan och än så länge känns det kanonbra. Vi går framåt med stormsteg.

Det är just på den kommunikativa sidan som Basecamp briljerar. Det handlar inte så mycket om att kontrollera och styra projekten, istället handlar det så mycket mer om att få de ingående deltagarna att ”prata” med varandra. Det finns inte ett enda gantt-diagram i hela skunken och det ska inte behövas heller. Kommunikation och samlad överblick – underbart.

basecamp-toolbar

Ska jag försöka beskriva hur vi jobbar med basecamp så ligger 80% i Messages (inkl Writeboards och Files) och de efterföljande kommentarerna. 10% vardera fördelas på To-Do och Milestones. Thats it. Chat kommer vi kanske peta på, men tidsredovisning (även i den enklaste form) känns suboptimalt att lägga tid på…

Vad saknas då? Först, det intressanta är att man faktiskt lär sig att fokusera på det som finns där, och jobbar sig enkelt runt bristerna. Men ska jag lista störningsmoment…

 • Vi kan inte få installationen under egen domän. Självklart skulle jag föredra skunk.jardenberg.se istället för skunk.derasdoman.com.
 • Sök är långt från modern. Presentationen är sådär, och ffa måste jag gå till en separat sida för att söka. Numera kan jag iaf söka tvärs igenom samtliga aktiva projekt. Det tog ett tag att få det på plats.
 • Den enkla användarhanteringen som jag älskade när jag hade två projekt, två företag och kanske tio användare – känns nu lite begränsad och svår att överblicka. Jag längtar efter min projektledare på heltid som kan bo med näsan i Skunken och hantera det praktiska.
 • Samtidigt som den hostade modellen är suveränt enkel och bekymmerslös skulle jag nog ändå vilja köra en egen installation. Det där med fasta månadskostnader är inte riktigt mig grej och av den anledningen håller jag ett öga på ActivCollab. Flyger den så kan det vara ett hett alternativ.

Mer om Basecamp och Skunken as we go along. Hör av dig om det är frågor eller om du vill tipsa om hur vi kan bli ännu effektivare. Nog för nu.

Veckan som gått har varit full av aktiviteter på hemmaplan. Mina dagrapporter finns att läsa här och Eriks omvärldsbevakning har tagit fart. Jag vill gärna höra vad ni tycker om båda de dagliga inslagen. Två projekt har rivstartat den här veckan: kortnummer för sms/mms (det kommer att klarna på måndag eller tisdag) och en ny lösning för webbannonser på sajterna som ska kompletterande existerande upplägg.

Veckan som kommer handlar om att Daniel börjar på måndag, jag besöker FAST i Oslo på tisdagen, onsdag och torsdag är det sthlm med blandade möten och Webbdagar med Internetworld och fredag är det hemmaplan igen. Under veckan kommer vi sannolikt att lägga en order på lite specialbevakningar hos JupiterResearch, något jag tror vi kommer att kunna läsa mycket om här framöver…

knuff-mindpark-twingly

Det blev visst lite buzz i veckan…

6 thoughts on “Veckan som gått, veckan som kommer och fokus på Basecamp”

 1. “Mina dagrapporter finns att läsa här och Eriks omvärldsbevakning har tagit fart. Jag vill gärna höra vad ni tycker om båda de dagliga inslagen.”

  Svar: Jag tycker att de är briljanta! Oerhört tacksam för “Tech & Internet trends av Mary Meekers” – den hade jag säkert missat annars. I övrigt glädjs jag över själva transparensens unika fördel – om man gillar det ni gör kommer man att gilla Mindpark ännu mer.

  Reply
 2. “Mina dagrapporter finns att läsa här och Eriks omvärldsbevakning har tagit fart. Jag vill gärna höra vad ni tycker om båda de dagliga inslagen.”

  Svar: Jag tycker att de är briljanta! Oerhört tacksam för “Tech & Internet trends av Mary Meekers” – den hade jag säkert missat annars. I övrigt glädjs jag över själva transparensens unika fördel – om man gillar det ni gör kommer man att gilla Mindpark ännu mer.

  Reply
 3. Hur gör ni när ett projekt väl kommer igång? Fortsätter ni i Basecamp? Vi har både Basecamp, Kayago och, för tillfället (?), Jira vilket i och för sig är en för splittrad kombo. Men Basecamp är inte särskilt bra på att hantera projekt när de väl kommit ur idéstadiet och praktiska ärenden ska utföras, tycker jag.

  Reply
 4. Hur gör ni när ett projekt väl kommer igång? Fortsätter ni i Basecamp? Vi har både Basecamp, Kayago och, för tillfället (?), Jira vilket i och för sig är en för splittrad kombo. Men Basecamp är inte särskilt bra på att hantera projekt när de väl kommit ur idéstadiet och praktiska ärenden ska utföras, tycker jag.

  Reply

Leave a Reply