DN har skapat en ny betalvägg. Ett av elementen är att länkar till ”insidan” bara funkar i 24h. Idag kan vi se ett konkret exempel på vad det leder till.

Igår skrev jag och Anders Mildner texter med anledning av en text av Paul Frigyes om ”Nätjättarna”. Idag finns våra texter kvar, men länken till DN har slutat fungera. Istället möts vi av det här:

Det här är dåligt på så många plan.

  • Demokratiskt är det inte alls bra. DN hävdar att man vill vara Sveriges viktigaste demokratiska torg. Då klipper man lämpligen inte av en pågående diskussion på det här sättet?
  • Tekniskt är det mörker. Internet hatar trasiga länkar. Google hatar trasiga länkar. Och det gör vi användare, vår tids tidningsbud, också.
  • Affärsmässigt måste det vara självmord. Vem blir positivt inställd till DN efter att mötas av det här? (Även för betalande reser det upp en tröskel, när du tex klickar på en länk i din mobiltelefon.) Men deras affär är egentligen inte mitt problem, så det får ses som en marginalanteckning.

Men mest av allt är det döden för relationen. DN kan säkert klara sig utmärkt utan mig, mina texter och mina länkar till dem. Men aggregera det till alla oss som skriver och länkar på nätet. När de gör samma erfarenhet som Anders och jag nu gjort, så kommer de säkert att reagera på samma sätt: Aldrig mer en länk till DN!

Parentes: @THE_REAL_WILLE påpekar på twitter att jag borde göra skillnad på dn.se och dagensnyheter.se. Det har han på sätt och vis rätt i, för det bidrar egentligen ytterligare till den totala förvirring DN skapar. Men jag avstår – det här handlar om mediehuset Dagens Nyheter som helhet.

Tillsammans med relationen följer relevansen. Om vi har ”Weaving the Guardian into the fabric of the web” som ena ytterligheten, så har vi DN:s nya nätprinciper som den andra. Helt utanför. Hoppas det är det DN vill ha, för det är det de kommer att åstadkomma. Helt irrelevanta för alla utom sina egna prenumeranter. Lycka till med återväxten…

Till sist: DN har tidigare seglat lite vilse i nätfrågor, men knappast så här fundamentalt och oåterkalleligt. Det här känns som den sista resan. Otroligt sorgligt, i synnerhet som DN också har stått för något av det bästa som presterats om nätet. Sorg och saknad.

BTW, om någon skulle råka ha en pdf på texten och råka skicka den till mig så blir jag inte ledsen. Just sayin’.

Uppdatering: Här är en skärmdump iaf, tack för det! @beta75 noterar också att den finns kvar i Googles cache. Och i min dropbox finns en PDF numera. På det här viset vill jag bevisa att DN inte kan hindra spridningen – bara placera sig själv utanför loopen. Och på sikt göra trösklarna så höga att vi slutar bry oss. Grattis till en väl genomtänkt strategi…

Och på tal om strategi. Nu är texten ute på vanliga dn.se också.