Användarna flyr Facebook.

  • I dec 2007 hade siten 8,9 miljoner användare i Storbritannien.
  • Jan 2008 hade siffran sjunkit tilll 8,5 miljoner.

Men det är inte bara Facebook som lider av sjunkande besökssiffror, även MySpace upplever minskande användarstatistik. En ökad oro över den mängd personlig information som ges ut på internet och att arbetsgivare och företag i större utsträckning förbjuder folk att logga in från sina arbetsplatser, uppges som två primära orsaker till den minskande besöksstatistiken.

nattklubbDetta stämmer säkert delvis men jag har en annan teori. Inget varar för evigt. Tar du bort teknikens hårdvara och mjukvara från web 2.o så består de sociala nätverken till syvende och sist av människor och människor tröttnar. Vi har haft denna diskussionen på jobb och min kära chef har gjort en liknelse mellan sociala nätverk och nattklubbar som enligt min mening inte är helt fel.

Uteställen är väldigt beroende av antingen hypen som växer upp omkring dem, eller stämningen och det nischade varumärke de lyckas bygga upp. Nattklubbar fungerar på grund av två faktorer, deras status som ny och spännande aktör, eller på grund av att de lyckats flirta till sig av skara trogna kunder som lojalt kommer tillbaka eftersom det är ”deras” ställe.

Tom nattklubbHypen kring Facebook och de stora trendsättande sociala nätverken har försvunnit. Facebooks storlek har blivit sitens stora svaghet. Ju större ett samhälle blir desto mer växer längtan efter att hitta sin egen plats och närområde. Det handlar om identifikation. Precis som större nattklubbar ofta har olika dansgolv för RnB, Rock, Schlager och Hip-Hop, måste de kommersiellt stora sociala nätverken nischa sig om om de ska överleva. Trenderna mot lokalt och hyperlokalt består inte bara av geografiska gränsdragningar utan även psykologiska. Facebook har förvandlats till en nattklubb med ett dansgolv där en taskig Dj spelar samma låtar om och om igen. Utbudet möter inte efterfrågan.

graf

[update: Kanonbra Daniel. Passar på att länka till What’s Next som apropå Lunarstorm pratade communities för ett tag sedan. 24 minuter in, för den som vill snabbspola. /Chefen]