Så löd rubriken när den amerikanska sajten Newsforge skrev om svenska Flashback i januari 2001. Då hade Flashback varit borta från internet sedan början av oktober året innan (visserligen hade sajten åkt jojo fram och tillbaka några gånger, men i stora drag).

Anledningen var att inga nätoperatörer ville ha med innehållet på Flashback att göra.

FlashbackHändelsen hade sin början i Karlskrona där socialdemokraten Björn Fries råkade ut för smädelser och hot från nynazistiska organisationer. En av dessa organisationer hade Flashback som webbhotell. Fries krävde att sajten skulle stängas ner, varpå Flashback hänvisade till svensk lagstiftning och förklarade att de var för yttrandefrihet och demokrati, så länge man höll sig till svensk lag.

Flashback polisanmäldes, inga brott mot svensk lag hittades och kanske borde allt ha tagit slut här.

Men det är inte alltid så enkelt. Det visar historien om och om igen. Vi skriver 2009 i år, och vi har redan upplevt flera liknande historier, bland annat med en annan svensk sajt som nått världsberömmelse – Thepiratebay.org. Internetoperatörer som inte vill ha med sajten att göra – trots att sajten i sig inte bryter mot svensk lag.

För bara några veckor sedan uppstod en debatt i medierna kring huruvida Sverigedemokraterna (SD) skall erbjudas annonsutrymme hos mediehusen. Aftonbladet gick ut och förklarade att de inte tänker tillåta detta medan övriga stora tidningar förklarade att de tillåter annonsering så länge man håller sig till svensk lag. Däremot tänker de använda annonspengarna på olika sätt.

Så var det inte för Flashback hösten år 2000.  De flesta teleoperatörerna agerade som Aftonbladet och de fåtal teleoperatörer som erbjöd Flashback att vara kund hos dem, utsattes för stora påtryckningar från viktiga kunder och från internetleverantörerna. Telebudget var en sådan operatör, och deras VD uttalade sig för tidningen Ny Teknik:

Det vi köper är internetkraft och därför blir Tele 1s* agerande som om Vattenfall skulle stänga av strömmen till ett politiskt parti bara för att Vattenfall inte tycker man ska använda ström till sådan verksamhet, säger Axel Mörner på Telebudget.

Men har inte ett företag som tillhandahåller tjänster rätt att bestämma vem man vill ha som kund? Jag har suttit i otaliga diskussioner kring om det är rätt eller fel att som konsult tacka ja till uppdrag hos tobaksbolagen t ex. Och än så länge är det inte olagligt att röka i Sverige, bara lite krångligt. Vem bestämmer? Frågan aktualiseras allt snabbare i takt med att definitioner och utbud av tjänster förändras.

För Flashbacks del togs detta faktiskt ut i världen, både i form av att stora amerikanska företag vägrade dem nättillgång, men också för att Flashback själva skrev om det i sitt nyhetsbrev, med en prenumerantstock på runt 100 000 personer. Många av dem journalister och redaktioner i Sverige och övriga världen. Flashbacks avstängning blev en världsnyhet och kanske en av de allra första gånger som Sverige sattes på kartan i nätsammanhang.

Sju och en halv månad senare, i maj 2001, var Flashback åter tillbaka.  De hade äntligen hittat en leverantör som var villig att hysa in dem. Visserligen inte som webbhotell, men väl med full kraft kring nyheter och samlingsparollen ”Freedom of speech”.

Numera är deras forum kanske det mest kända med Flashback. Här diskuteras allt som går att diskutera, och allt som inte går. Många är de bloggare och nätprofiler idag, som är skolade i Flashbacks diskussionsforum. Många är vi också (jag erkänner glatt) som konsulterar Flashback när vi behöver veta vilka som döljer sig bakom omskrivningar som ”TV-mannen” eller ”Den kända svensktoppssångerskan” på tidningarnas löpsedlar. Många är också de gånger då det spårar ur i forumen, där det går till personangrepp och förtal. Moderatorer finns på plats och rensar så gott det går. På flashback pratas det om allt, på gott och på ont.

Precis som det konstaterades i inledningen av den här artikeln, så har mycket hänt sedan hösten 2000, och ändå är det som om allt stått still. Och när vi nu diskuterar vem som har makt, glömmer vi ofta bort nätoperatörerna – Google i all ära, men kan inte operatörerna som tillhandahåller alla våra ettor och nollor, sägas vara allra överst på tronen?

*Tele1 är numera kända under namnet Song Networks

Johanna Ögren arbetar som kommunikationskonsult och  drivit inte mindre än tre bloggar som alla varit först eller störst inom sitt område i Sverige. Självklart hittar du henne på Twitter, Facebook och på de egna sajterna Bokhora.se samt Lillagumman.se