Nästan två miljoner för ett webbpubliceringssystem…

Det är ombyggnadsmani i svenska webb-branschen just nu. Alla ska göra om sina sajter samtidigt och i takt med ökad efterfrågan ökar också priserna på de lösningar som ska hantera publiceringen på nätet. Det som är paradoxalt är att man egentligen inte borde betala något alls. De svindyra system som säljs med glättade broschyrer och dyra middagar gör egentligen inte mer än de briljanta lösningar som finns som Open Source. Det vore ärligare att bara betala för expertisen som hjälper till med installation, implementering och anpassning.

I det ljuset är det mycket uppfriskande att se nya All Things Digital. Den beskrivs så här:

”AllThingsD.com is a Web site devoted to news, analysis and opinion on technology, the Internet and media. But it is different from other sites in this space. It is a fusion of different media styles, different topics, different formats and different sources.”

Och det låter ju inte så radikalt. Det som är spännande är att det är stora, tunga och penningstarka aktören WSJ/Dow Jones som står bakom – och kolla vilken lösning de valt ;)
Yes, det är WordPress. Open Source, gratis, in action sedan 2003 och sannolikt med långt många fler aktiva utvecklare än något kommersiellt paket. Makes you think…

Jag kommer att få anledning att återkomma till allthings vid fler tillfällen, för de gör mycket annat som är bra och nytt – med storföretagsmått mätt. Men just nu låter jag det stanna vid frågan – varför betala en massa miljoner när man inte måste?

Jag tar gärna emot svenska exempel på mambo-byggen, stora sajter som kör banners via openads, kommersiella satsningar som bygger helt på phpBB etc…

Andra bloggar om: , , , , ,

14 thoughts on “Nästan två miljoner för ett webbpubliceringssystem…”

 1. Då kanske HD ska övergå till en Open Source-plattform istället för det gamla hemmabygget? :-)

  Reply
 2. Då kanske HD ska övergå till en Open Source-plattform istället för det gamla hemmabygget? :-)

  Reply
 3. Manolo.se är WP, med tillhörande plugins och fix. Open Source annonssystem också.

  Och jag håller helt med inlägget i övrigt också – vi jobbar nämligen precis så. Pushar WordPress och liknande i så hög utsträckning som möjligt och tar betalt för den tiden det tar att anpassa det.

  Reply
 4. Manolo.se är WP, med tillhörande plugins och fix. Open Source annonssystem också.Och jag håller helt med inlägget i övrigt också – vi jobbar nämligen precis så. Pushar WordPress och liknande i så hög utsträckning som möjligt och tar betalt för den tiden det tar att anpassa det.

  Reply
 5. Japp, tv3 kör mambo. Lite imponerande stats från joomla-sajten, angående deras forum:

  * An average of 172 new user sign-up each day
  * 765,000 posts
  * More than 1200 posts daily

  Det är massivt.

  Reply
 6. Japp, tv3 kör mambo. Lite imponerande stats från joomla-sajten, angående deras forum: * An average of 172 new user sign-up each day * 765,000 posts * More than 1200 posts dailyDet är massivt.

  Reply
 7. Ett annat överlägset CMS om inom OpenSource är Typo3. Det är långt mer kraftfullt än både WordPress, Joomla eller Mambo.

  Reply
 8. Ett annat överlägset CMS om inom OpenSource är Typo3. Det är långt mer kraftfullt än både WordPress, Joomla eller Mambo.

  Reply
 9. Rollspelssiten Rollspel.nu drivs med en gammal version av Mambo. Den är knappast lika stor som tv3.se, men den har en inte helt oansenlig mängd besökare. Den kommande uppdateringen kommer bli till Joomla 1.5 när den släpps, även om det kommer krävas en hel del arbete att implementera allt som behövs.

  EVE Online-kortspelets hemsida kör också Joomla, så även spelmässan Nordic Game: http://www.nordicgame.com/

  Har dock ingen aning hur stora de är, men det var de jag kom på på rak arm som skulle kunna vara det.

  Reply
 10. Rollspelssiten Rollspel.nu drivs med en gammal version av Mambo. Den är knappast lika stor som tv3.se, men den har en inte helt oansenlig mängd besökare. Den kommande uppdateringen kommer bli till Joomla 1.5 när den släpps, även om det kommer krävas en hel del arbete att implementera allt som behövs.EVE Online-kortspelets hemsida kör också Joomla, så även spelmässan Nordic Game: http://www.nordicgame.com/Har dock ingen aning hur stora de är, men det var de jag kom på på rak arm som skulle kunna vara det.

  Reply

Leave a Reply