Vi närmar oss tjugo poster och viss rutin börjar infinna sig. Det är en intressant övning att försöka hitta en rytm i posterna. Att försöka se till att de växlar mellan nära och långt bort, mellan stort och sådant som kanske landat lite i glömska, mellan teknik och människa, mellan kioskvältare och lite med lågmälda inslag. Det är överhuvudtaget ett rasande roligt jobb att göra. Men svettigt också, som när det går upp för mig samma kväll att den tilltänkta posten inte kommer att dyka upp. Missförstånd, sånt händer.
Jag har redan börjat fundera lite smått på hur vi ska göra omröstningen efter årsskiftet. Listan presenteras ju inte i någon ranking nu, utan meningen är att det ska vi lösa kollaborativt. Men hur? Det finns en hel del omröstningstjänster där ute, men helt skulle man ju vilja ha något där ni kan rösta både inifrån ett inlägg och utifrån en listning. Ändå måste det ju styras med mailadress så att att det inte blir dubbelröstat, maskinellt, eller något annat bus som säkert skulle dyka upp annars. Jag tar tacksamt emot förslag.
Ganska orelaterat vill jag passa på att slå ett slag för ”Veckan som gick” hos kollegerna på SSBD. Den där sortens sammanfattningar är ett monsterjobb att skriva, i regel grymt uppskattade – men får alldeles för få uppskattande länkar. Jag vet, jag kör ju mjölken varje dag med mina kommentarer på jardenberg.se och och får massor med cred. Men få länkar. Så vassego Sofia och Jerry. Ni rockar!
Till sist, veckans inlägg i snabbrepris (alla finns listade under kategorin mindpark100):
- #013 Emil Stenström: ”Wikipedia klarar hård granskning”. Wikipedia har varit ett kärt ämne och här sätts framgången i ett lite större crowdsourcing-perspektiv.
- #014 Anders Sjöman: ”Remixkulturen – alla kan, inte bara mediehusen”. Andra posten från Anders är en orgie i fantastiska youtube-klipp. Missa inte kommentarerna, med ännu fler förslag.
- #015 Joakim Jardenberg: ”Craigslist och miljarderna som försvann”. En av mina gamla käpphästar – att vi måste förhålla oss till att internet definerar om en hel del av branschens gamla kassakor. Det hade inte räddat oss ens om vi uppfunnit Craigslist själv…
- #016 Fredrik Wass: ”Natten då microbloggen blev av med oskulden”. Jag är så tacksam att Fredrik tillfälligt lade stridsutrustningen åt sidan och påminde oss om Jaiku-bubblan.
- #017 Gitta Wihlén: ”Nya tider, nya profiler”. Att experimentera med formen är också en viktig sak och här fixar Gitta en multi-intervju med Pelle Sten. Intressant tema med alla våra nya profiler, idoler, hjältar.
- #018 Bo Hedin: ”När tidningsutgivarna övergav pappret – eller?”. Skälet till att vi håller listan lite dynamisk – att faktiskt kunna skjuta in aktuella händelser också. Den här händelsen platsar definitivt i topplistan. Hatten av till Farbror Bosse för snabb och säker leverans.
- #019 Sandra Jakob: ”Dagen då det smällde till för första gången”. Alla sajter har dem. Definierande ögonblick. Här får vi läsa om hur det gick till när Kemira stängde hela Helsingborg och servrarna på hd.se hade det svettigt.
Psst: Det har postats mycket annat godis på jardenberg.se i veckan också. Till exempel Niclas om Silomedia, en otroligt spännande premiär av Anna Lindberg som tänker hålla oss uppdaterade om nya projektet och inleder med ”Lokal-tv som inte är lokal-TV”, Daniel som fortsätter klura på vad som egentligen är problemet. Sist men inte minst, en knuff ytterligare för Nicklas Lundblads post om hur illa det är ställt med transparensen – hos de som är satta att utreda just den frågan. Läs ”E-delegationen, konsulterna, juristprofessorn och den obehagliga transparensen”.
Apropå omröstning tycker jag att det vore intressant att i en större “utvärdering” ta med statistik som antal klick, inlänkningar, citat, tweets etc.