Googleskyltarna: The end!

[uppdateringar lite längre ner]

Sommaren 2007 fick jag ett paket från vägverket som innehöll personliga registreringsskyltar till min bil. Jag är ju en google fanboy och tyckte det var en kul grej. Det tyckte inte Google, iaf inte Maria Göth, deras ”Public Affairs Manager”. 15 bloggposter och 18 månader senare är det över. Länsrätten har fattat sitt beslut och jag tänker inte överklaga. Jag vill rikta ett stort tack till alla de jurister som gratis ställde upp och drev den här frågan. Ni vet vilka ni är. Jag vet att ni fortfarande tycker att det är principiellt felaktigt beslut, men någon annan får ta över – jag vill inte bli sedd som en rättshaverist;)

I grunden håller jag fortfarande med Annika Lidne: ”How to kill a fan”. Tur att jag är av lite segare virke än så…

Här är domen [www.scribd.com/doc/9682430/l-a-nsr-a-ttens-dom-i-google-fallet], sammanfattning av domskälet underst i posten.

I korthet: Eftersom skyltarna inte påverkar min möjlighet att använda bilen, och eftersom jag får tillbaka pengarna så anser man inte att tilldelningen av skyltarna var ett ”gynnande förvaltningsbeslut”. Därmed är det inte heller något problem för samma myndighet som fattade beslutet att ändra sig. Jag ser ett antal experter på förvaltningsrätt som vrider sig i plågor av det resonemanget.

Anyway, det var kul ett tag. Och snart sitter det nya, garanterat okontroversiella skyltar på bilen…

Uppdatering: jag ägnar mig åt lite civil olydnad. Ingen har jagat för att få in skyltarna och polisen bara garvar. Skyltarna sitter alltså fortfarande på bilen, och mer än en googleanställd på besök i sverige har krävt att få åka i google-bilen ;) Däremot kommer jag snart att byta dem ändå, men av helt andra skäl att att jag måste. Stay tuned. Efter att jag lyckats besiktiga bilen med skyltarna på kunde jag inte förmå mig att ta av dem. De får sitta kvar.

Uppdatering 2: och efter den här uppmärksamheten i DI (2012-03-05) är det kanske ändå dags att snart ”ta ner skylten” ;)

Uppdatering: Allting har ett slut. Idag dök polisen upp på Kattis arbetsplats och skruvade av skylten på bilen. Nu är googlebilen definitivt historia. Inte mycket att säga om det, den var ju olaglig. Men ganska uppenbart att någon anmält det till polisen, tidigare möte med dem har ju mötts av leenden. Nu letade de istället upp den och det är klart att jag undrar vem som retade sig så mycket på en enkel regskylt? Anyway. Det var säkert dags ändå.

Tidigare poster i urval:

13 thoughts on “Googleskyltarna: The end!”

  1. Så inga namn i hela världen som är varumärskesksyddade får användas som registrering på en bil? Tror inte rätten fattar vad detta får för konsekvenser. I princip så kan vi har några registreringsskyltar med bokstäver alls……….

    Reply

Leave a Reply