Klicka för att komma till innehållsförteckning/länklista med alla publicerade inlägg.

Frasen är en klassiker. Varje gång det hänt att medierna skrivit om mig eller något jag arbetar med, på ett sätt som inte känns hundra, så är alltid rådet detsamma; ”Släpp det”, ofta med en uppföljning i stil med ”du kan ändå aldrig vinna mot…”. Och jag har själv varit med om att ge samma råd. Men det skaver på flera sätt.

Vinna är ett märkligt begrepp i sammanhanget. Sant är att det kan kännas som en kamp, och sant är absolut att flera tolkningar av vad som är ”rätt” ställs mot varandra. Jag vill resonera om hur vi kan försöka se det på ett annat sätt än en strid.

Men ”släpp det” är ännu märkligare. Det finns en ovärdig uppgivenhet i det synsättet. I synnerhet om det inte längre handlar om att vinna eller förlora, utan om att lära. Så jag tänker inte släppa det.

Långt innan jag gjorde min första konsulttimme på Aftonbladet 1993 har jag varit intresserad av mediernas roll i samhället. I skolan var jag med och gjorde två skoltidningar, jag var en kort sväng på SVT Malmö, jag gjorde en ännu kortare sväng med att rita ut kundtidningar, jag körde eget företag som fotograf under flera år. Och inte minst, jag har alltid varit intresserad av samhällsdebatt – och då är det omöjligt att inte vara intresserad av mediernas roll.

Sedan mer än 20 år tillbaka har jag också jobbat professionellt i eller i nära anknytning till mediebranschen. I gränslandet mellan människan, tekniken och affären har älskat och agat mig själv, mina kollegor och våra konkurrenter. Den här långa intervjun från 2010 sammanfattar en del av det jag tänkt och tyckt – och tycker. Jag har ett stort hjärta för branschen och dess plats i samhället.

Stundtals har jag också befunnit mig på andra sidan ”tryckpressen”. Ibland har jag och det jag arbetat med blivit omskrivit. Oftast positivt, ibland negativt. Jag har också på nära håll sett andra bli omskrivna. Ofta har jag reagerat. Snabbt, högröstat, enkelt. Men kanske inte alltid eftertänksamt och djupt. Jag tänkte ändra på det nu. Jag tänkte lära mig.

Nyligen publicerade Thomas Frostberg en krönika (jag ska återkomma till den) som jag kände att jag ville reagera på. Men när jag började skriva mitt svar så insåg jag att det drog iväg. Det blev så många spår i samma text att jag har tänkt om. Det blir inget snärtigt svar på krönikan. Det blir ett samtal istället.

Så. Jag tänker haka på fjärde omgången av #blogg100. Det ska bli hundra texter om granskande journalistik och det där tillhör.

Jag ska inte granska granskarna, men snarare försöka samtala om granskningarna. I ett sammanhang som inte är publicistklubben, tidningen Journalisten eller proffsiga Medierna på P1. Det är min resa, så det blir min utgångspunkt – men jag har så klart redan bjudit in fler att vara med. Utöver samtal med granskare och granskade blir det enkla tips om saker som hur man spelar in intervjuer eller värdet av en egen plattform. Det blir många frågor. Det blir också korta case med bra och mindre lyckade granskningar och säkert en och annan aktualitet. Och jag anar redan att det nog kommer att landa i att man inte alls ska ”släppa det”. Vi får se om jag går i mål. Men du kanske vill hjälpa till? Kommentera och tyck tillbaka.

Alla publicerade inlägg i serien:

 1. Släpp det – du kan ändå inte vinna (#blogg100 2015) söndag, 1 mars 2015
 2. Erik Hörnfeldt: Ha nolltolerans mot faktafel måndag, 2 mars 2015
 3. Kritiskt eller granskande – två olika perspektiv tisdag, 3 mars 2015
 4. Spela in. Allt. onsdag, 4 mars 2015
 5. Vem kan man lita på? torsdag, 5 mars 2015
 6. Kom in i matchen fredag, 6 mars 2015
 7. När blir en granskning värd namnet? lördag, 7 mars 2015
 8. En vecka av granskning söndag, 8 mars 2015
 9. Hypotes och vinkel bor granne med halmgubben måndag, 9 mars 2015
 10. Egennyttan och journalistiken (del1) tisdag, 10 mars 2015
 11. ”Normalt sett har medier en enad front utåt” onsdag, 11 mars 2015
 12. 50 nyanser av svart torsdag, 12 mars 2015
 13. Ghostbusters… fredag, 13 mars 2015
 14. You risk nothing. Nothing! lördag, 14 mars 2015
 15. Ännu en vecka om granskning – och om bilder i bloggposter söndag, 15 mars 2015
 16. Värderingar, attityder och beteende inom journalistiken måndag, 16 mars 2015
 17. Värderingar, attityder och beteende inom journalistiken (del 2) tisdag, 17 mars 2015
 18. Statlig myndighet driver kampanj: ”Tidningen ljuger” onsdag, 18 mars 2015
 19. Yttrandefriheten måste ständigt försvaras torsdag, 19 mars 2015
 20. Krisövningens teori och praktik fredag, 20 mars 2015
 21. Förödmjukad till döds lördag, 21 mars 2015
 22. Tredje veckan om granskning – och om en digital verktygslåda söndag, 22 mars 2015
 23. Ödmjuk och lyssnande eftertanke… måndag, 23 mars 2015
 24. Jag ger upp #blogg100 – för den här gången tisdag, 24 mars 2015
 25. När vinkeln skymmer sikten måndag, 30 mars 2015
 26. Helsingborgs dagblad – Sveriges futtigaste tidning lördag, 7 november 2015

Foto: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by kreg.steppe